In het kader van hun geïntegreerde proef (gip) hebben de zesdejaars uit de afdelingen handel, secretariaat-talen, boekhouden-informatica en informaticabeheer van KaSO drie miniondernemingen opgestart.

Bedoeling is dat onze leerlingen op een actieve manier kennismaken met alle facetten van het bedrijfsleven, hun theoretische kennis toepassen en toetsen aan de praktijk en hun persoonlijke en sociale vaardigheden ontwikkelen. Dit doen ze door een echte firma op te richten met echt geld, echte producten en echte verantwoordelijkheden. Hierbij worden ze deskundig bijgestaan door een aantal bereidwillige leerkrachten en door de vzw Vlajo.

Onze miniondernemers zaten en zitten niet stil. Na grondige voorbereidingen kozen ze een product met toegevoegde waarde en een aangepaste naam en logo. Opvallend is dat de mini’s het ethische aspect van ondernemen niet uit het oog verliezen en ook allen een goed doel actief ondersteunen.

«Drie mini’s, 15 gemotiveerde leerlingen en ongetwijfeld vele tevreden klanten»

«Ocozy» is naar eigen zeggen een handige minionderneming die ook tweedehands verkoop wil aanmoedigen. Ze hebben eind september een eerste succesvolle rommelmarkt georganiseerd op de speelplaats van KaSO. Hiernaast verkopen ze leuke thematische kaartjes (Kerst, Pasen, valentijn)

5 andere leerlingen uit het zesde jaar runnen «Ecogo». Zij waren van plan op de markt te komen met een design-wijnfleshouder. Maar tijdens het voorbereidende proces bleek de productie toch iets te duur uit te vallen. Daarom zijn ze overgeschakelt op het verkopen van biologische koffie in herbruikbare capsules.

Onze derde mini, «v!nyl» geeft vinylplaten een tweede leven. Ze doen dit door de platen een andere functie te geven. De handige heren van deze mini maken op deze manier een klok, een wijnhouder , een mand of een hip notitieboekje. Recycleren wordt zo wel héél hip !